EKOPATROL EDUKUJE, JAK NIE MARNOWAĆ ŻYWNOŚCI
W marcu świetlicowy ekopatrol zrealizował dwa kolejne wyzwania Ogólnopolskiego Programu Edukacji Ekologicznej #rePETUJEMY. Podczas pierwszego z nich uczniowie dowiedzieli się, że odpady pochodzą z naszych gospodarstw domowych oraz z produkcji przemysłowej, podawali przykłady tych odpadów. Zastanawiali się, w jakich opakowaniach są umieszczane produkty, które kupujemy w sklepach i jak zużyte opakowania po tych produktach wpływają na nasze środowisko. W ich rozważaniach pomocny był List od Ziemi, którego dzieci wysłuchały z wielką uwagą oraz ciekawe opowiadanie o niezwykłych przygodach butelki PET. Podsumowaniem zajęć było ustalenie sposobu planowania ekologicznych zakupów oraz wspólne wykonanie plakatu zachęcającego do takich działań. Na kolejnym spotkaniu ekopatrolu dzieci omawiały bardzo ważny temat dotyczący niemarnowania żywności. Jak wynika z badań, w Polsce co roku wyrzucamy 5 milionów ton artykułów spożywczych. Najwięcej jedzenia wyrzuca się w domach. Dlatego wszyscy powinniśmy wiedzieć, co można zrobić, aby ograniczyć marnowanie żywności. Uczestniczące w zajęciach dzieci na podstawie zabawy „Co wyrzucamy – refleksję mamy” oceniały swoją wiedzę o możliwościach ponownego wykorzystania różnych odpadów. Poznały również sposoby pakowania żywności, które przedłużają jej trwałość, co zapobiega marnowaniu jedzenia. Wspólnie wypracowały porady, jak postępować, by go nie marnować, zaprojektowały planer zakupów. W efekcie tych ważnych i ciekawych zajęć powstał komiks pod tytułem „Rady Ducha Zmarnowanej Żywności” opowiadający o sposobach na jej niemarnowanie.