Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

SZLACHETNE ZDROWIE NA GRUDZIEŃ

Święta zbliżają się wielkimi krokami,  już niebawem zima zawita do nas na dobre. Ale czy wiesz, jak zadbać o formę w grudniu? Co i jak jeść w czasie świąt, aby czuć się dobrze? Czy w ogóle zdrowe jedzenie na święta jest możliwe? Świąteczne spotkania, zmniejszona aktywność fizyczna z racji zimowej aury sprzyja nadmiernemu jedzeniu, zwłaszcza słodkości. Żeby tego uniknąć, pamiętaj, aby zawsze rano zjeść zdrowe śniadanie obfitujące w moc witamin. Nie może w nim zabraknąć warzyw, owoców oraz produktów pełnoziarnistych. Mimo że zapachy świątecznej kuchni kuszą nas niezmiernie, to „nie rzucaj się” na jedzenie, tylko smakuj po trochu. Jedz powoli, dzięki temu twój układ pokarmowy będzie szybciej trawił, a Wy będziecie czuć się najedzeni. Słuchaj swojego organizmu. Jeśli nie jesteś głodny/a, to po prostu nie jedz! Nie poddawaj się namowom mamy, ukochanej babci czy dziadka. Jedzenie nie powinno służyć jako forma „zabijania czasu” przy stole czy też opróżnienia wszystkich talerzy, które macie pod ręką. Jedz z głową, a będziesz miał zarazem pełny brzuch i wspaniałe samopoczucie!

Aktywność fizyczna jest bardzo istotna dla pracy naszego organizmu. Dlatego podczas rodzinnych spotkań ubierzcie się cieplutko i idźcie na świąteczny spacer. Zimowy klimat na pewno przypadnie Wam do gustu. Być może nawet uda Wam się troszkę pogimnastykować, lepiąc bałwana czy też spędzając czas na lodowisku, śmigając na łyżwach. Pamiętajcie tylko, aby zachować ostrożność podczas zimowych aktywności fizycznych, żeby po Nowym Roku wrócić do szkoły w nienaruszonym stanie!

Łapcie edycję świąteczną przepiśnika „Skubnij na zdrowo”, a w nim kilka nowinek kulinarnych:

PRZEPIS NA PYSZNĄ I KOLOROWĄ NALEŚNIKOWĄ CHOINKĘ

Składniki:
40 g biokaszki owsiano-jaglano-gryczanej
40 g mąki orkiszowej
125 ml mleka migdałowego (lub innego)
1 jajko
2 banany
olej do smażenia
2 łyżki ziarenek granatu
1 duży plaster jabłka (sok z cytryny)
po 1 bioróżdżce smaku: szpinak, czarna porzeczka, malina, śliwka
- bio ekspandy proso oraz komosa

PRZYGOTOWANIE:

Mleko, jajko, 2/3 banana, kaszkę i mąkę blendujemy na gładką masę, dodajemy różdżkę smaku i ponownie miksujemy. Ciasto wylewamy na dużą patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy po około 1-2 minuty z każdej strony. Placek powinien być nieco grubszy niż tradycyjny naleśnik (około 2-3 mm). Z naleśnika wycinamy choinkę (możemy wykorzystać wydrukowany szablon), a następnie dekorujemy ją obsypanymi różdżkami smaku , bananami (najlepiej posypywać je pyłkiem, wykorzystując malutkie sitko), granatami, ekspandami oraz wyciętą z jabłka, skropioną sokiem z cytryny gwiazdą.

EKSPRESOWY FIT PIERNIK Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:
275 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
9 łyżek rozpuszczonego masła klarowanego 
2 łyżki syropu klonowego
10 łyżek cukru kokosowego
2 czubate łyżki dżemu truskawkowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
4 łyżeczki przyprawy do piernika
szklanka napoju owsianego

Składniki na ulubioną polewę do piernika:
2 czubate łyżki dżemu truskawkowego
30 g masła
60 g gorzkiej czekolady 70 %
2 łyżki syropu z agawy
1 czubata łyżka serka mascarpone

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (góra – dół). Formę keksową o wymiarach 12 × 25 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką owsianą. Do miski dodaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj napój owsiany, masło klarowane, dżem truskawkowy, syrop klonowy i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę wylej do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45-50 minut.

Przygotuj polewę. Do garnka wrzuć gorzką czekoladę, dżem truskawkowy, masło i syrop z agawy. Podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Zdejmij masę z palnika i dodaj serek mascarpone, jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Polewę wylej na ostudzony piernik. Piernik możesz dodatkowo udekorować pokruszonymi płatkami migdałów.

BIGOS W WERSJI LIGHT

Składniki:
3 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
500 g kiszonej kapusty
200 g soczewicy
10 suszonych śliwek
25 g suszonych grzybów
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ziela angielskie
1 listek laurowy
3 ziarna jałowca
łyżeczka suszonego oregano i tymianku

PRZYGOTOWANIE:

W większym garnku zeszklij na oliwie cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj startą marchew i smaż przez 2-3 minuty. Dorzuć kiszoną kapustę, soczewicę, pokrojone suszone śliwki oraz pokruszone suszone grzyby. Dopraw pieprzem, dodaj przyprawy i smaż, mieszając przez kilka minut. Dolej 3 szklanki wody lub domowego bulionu, sos sojowy, dopraw łyżeczką ksylitolu i – po zagotowaniu – gotuj około 45 minut pod przykryciem. Dodaj natkę pietruszki, ewentualnie odrobinę soli i wymieszaj.

Wesołych Świąt!

Źródło:
https://www.helpa.pl/blog-parentingowy/zdrowe-przepisy-swiateczne
https://mamprzepis.pl/ekspresowy-fit-piernik-z-dzemem-truskawkowym/#more-5825
https://dziecisawazne.pl/11-przepisow-na-naturalne-potrawy-wigilijne-w-wersji-dla-dzieci