Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

PRZEPISY


Wiktoria Frydel
TORTILLA Z MIĘSEM Z INDYKA I WARZYWAMI


SKŁADNIKI

- tortilla pełnoziarnista (280g/4 sztuki)

- indyk, filet (360g/2 sztuki)

- olej rzepakowy uniwersalny (20g/4 łyżeczki)

- ogórek kiszony (100g/2 sztuki)

- pomidor (120g/2 małe sztuki)

- papryka (400g/2 średnie sztuki)

- sałata (30g/6 liści)

- majonez light (20g/2 łyżeczki)


SPOSÓB WYKONANIA

Mięso umyć, pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem ulubionych przypraw. Wszystkie warzywa umyć i pokroić. Tortillę podgrzać na patelni, następnie posmarować majonezem i wyłożyć wszystkie warzywa i mięso, zawinąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Kacper Karpio
PLACUSZKI Z KONFITURĄ LUB OWOCAMI


SKŁADNIKI

- 400 ml jogurtu naturalnego

- 0,5 szkl. mąki kukurydzianej

- 0,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej

- 1 banan

- 2 jajka

- 1 łyżeczka sody

- olej kokosowy do smażenia


SPOSÓB WYKONANIA

Wszystkie składniki wymieszać. Dodać pokrojonego w talarki banana i wymieszać. Smażyć na oleju kokosowym.


KANAPKI (ZESTAW 1)


- chleb żytni, wędlina, ogórek, pomidor, szczypiorek


KANAPKI (ZESTAW 2)


- chleb żytni, pasta z chudego sera, szczypiorku, szczypty soli, na górze ułożona papryka czerwona.

Smacznego! Kacper


Roksana Murańska
SAŁATKA Z KURCZAKIEM


SKŁADNIKI

- sałata lodowa

- ogórek

- papryka

- brokuł

- czosnek

- jogurt naturalny

- majonez

- makaron

- kurczak

- czerwona cebula

- sól i pieprz


SPOSÓB WYKONANIA

Sos czosnkowy: 

3 ząbki czosnku zgnieść do miski, następnie dodać 3 lub 4 łyżki majonezu, a potem cały jogurt naturalny, na koniec posolić i popieprzyć wedle uznania, wymieszać wszystko i sos gotowy. 

Sałatka: 

Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą do kurczaka i słodką papryką oraz oliwą (poczekać, aż się zamarynuje). Makaron ugotować w garnku. Pokroić wszystkie warzywa w kosteczkę, sałatę porwać na kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię kurczaka. Poczekać, aż się usmaży. Następnie wrzucamy brokuła cebulę i paprykę, a na koniec Makaron. Wszystko mieszamy na patelni. Do miski, w której chcemy zjeść sałatkę, na początek wrzucamy sałatę porwaną na kawałki i zimnego ogórka. Następnie warstwowo dorzucamy przygotowanego kurczaka z warzywami i ponownie sałatę, potem kurczaka z warzywami, a na samą górę - zimnego ogórka i polewamy sosem czosnkowym. BON APPETIT! 


Klaudia Kamieniecka
OWSIANKA Z OWOCAMI


SKŁADNIKI

- pół szklanki płatków owsianych

- szklanka mleka

- sól

- ulubione owoce i bakalie


SPOSÓB WYKONANIA

Wsyp pół szklanki płatków owsianych, zalej szklanką mleka. Lekko posól. Ciągle mieszając, gotuj ok. 3 minut. Wlej do miski, dodaj owoce lub inne dodatki, np. orzechy, siemię lniane lub nasiona chia.


Kinga Czyż
WITAMINOWE SMOOTHIE


SKŁADNIKI

- 200 g bananów dojrzałych

- 170-180 g mleka

- 120 g jogurtu naturalnego

- 50-60 g płatków owsianych

- 20 g miodu

- wg uznania można dodać różne owoce, np. jagody albo truskawki

- owocowe kapsułki Juice Plus zawierające mnóstwo wartości odżywczych


SPOSÓB WYKONANIA

1. Do wykonania pysznego witaminowego smoothie potrzebny nam będzie smoothie maker lub blender.

2. Kroimy banany (uwaga na palce) i wkładamy do naczynia.

3. Dodajemy ulubione owoce (pamiętajmy koniecznie o ich umyciu).

4. Dodajemy odmierzoną ilość jogurtu oraz miodu.

5. Wlewamy mleko.

6. Wsypujemy płatki owsiane (pamiętajmy o starannym odmierzaniu wszystkich składników).

7. Wsypujemy zawartość kapsułki Juice Plus, a następnie wszystko razem miksujemy (na tym etapie możemy poprosić o pomoc rodziców).

8. Otrzymany napój przelewamy do wysokiej szklanki i wypijamy ze smakiem bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!


Paulina Żydek
ZDROWA SAŁATKA


SKŁADNIKI
- mix sałat
- tuńczyk w sosie własnym
- pomidorki koktajlowe (ok.10, według własnego uznania)
- 2 jajka
- cebula czerwona
- ogórek zielony
- sos – oliwa z oliwek, musztarda


SPOSÓB WYKONANIA
1. Ugotuj jajka.
2. Pokrój ogórka, pomidorki, cebulę, jajka.
3. Dodaj składniki do miski.
4. Przygotuj sos - 5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z łyżką musztardy.
5. Połącz wszystkie składniki.
6. Możesz posypać ziołami. Smacznego!


Sebastian Oboza i Marcel Kudzia
PYSZNA I ZDROWA KOLACJA


 SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor
- chleb
- 2 plasterki sera białego
- 2 plasterki szynki
- 3 małe marchewki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- kilka listków bazylii


SPOSÓB WYKONANIA
1. Kromkę chleba posmarować masłem, położyć na górę ser, szynkę oraz 2 plasterki pomidora.
2. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce i doprawić solą i oliwą.
3. Jajko usmażyć na patelni z niewielkim dodatkiem masła i soli.
4. Wszystkie elementy dania ułożyć na dużym talerzu i ozdobić pokrojoną w plasterki papryką oraz listkami bazylii. Smacznego!


Julia Then
LETNIE CIASTO Z OWOCAMI


Czas przygotowania: ok. 80 min

stopień trudności: 1/3


SKŁADNIKI

- 1 i 1/2  szklanki mąki pszennej

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- cukier puder (do posypania ciasta)

- owoce


SPOSÓB WYKONANIA

1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać kolejno: olej, 2 łyżki wody i ocet, nie przerywając ubijania do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać.

2. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć umyte i osączone owoce. Piec 40-45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st. C. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć przez sitko cukrem pudrem.


Krystyna Kubyszek i Dominika Czarnota
BAKALIOWA FANTAZJA


SKŁADNIKI

- 1/4 szklanki wiórków kokosowych

- 1/4 szklanki płatków migdałowych

- 1 szklanka płatków owsianych

- 1/4 szklanki suszonej żurawiny

- pół puszki mleka słodkiego skondensowanego

- 1/4 szklanki nasion słonecznika


SPOSÓB WYKONANIA

Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać. Dać do foremki prostokątnej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150° na 45 minut. Życzymy smacznego!


Bartosz Bąkowski
CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONEJ FASOLI


PRZEPIS NA CIASTO   

- 2 puszki fasoli

- 2 łyżki  oleju

- 3 banany

- 3 jajka

- 2 łyżki słodziku lub cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia        


PRZEPIS NA POLEWĘ

- 1 łyżka kakao

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki oleju

- odrobina słodziku lub cukru


SPOSÓB  WYKONANIA

Fasolę płuczemy, wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników, blendujemy całość do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy do blaszki, pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-50 minut. Po ostygnięciu ciasta polewamy je polewą i posypujemy orzechami lub migdałami.


Przemysław Staszkiewicz
SAŁATKA WARZYWNA


1. Ugotować brokuły i wyłożyć na półmisek.
2. Dołożyć kukurydzę z puszki.
3. Pokroić i dołożyć pomidory.
4. Pokroić cebulę i lekko posolić.
5. Posypać cebulą pomidory.

BON APETITE!


Krzysztof Zając
SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM À LA KRZYŚ


SKŁADNIKI
- filet z kurczaka – 200 g
- sałata rzymska – 1 szt.
- marchewka – 1 szt.
- ogórek – 1 szt.
- pomidory koktajlowe – 300 g
- ser feta – 140 g
- winogrona – 30 szt.
- do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oliwa


SPOSÓB WYKONANIA
Filet z kurczaka oraz warzywa należy umyć. Sałatę poszarpać i rozłożyć na talerz. Kurczaka kroimy w paski i smażymy na patelni grillowej. Pomidorki koktajlowe oraz winogrona kroimy na pół, ogórek oraz ser feta w kostkę, a marchewkę w paski. Wszystko układamy na sałatkę, przyprawiamy do smaku i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Zuzanna Ulatowska
GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I RYŻEM


SKŁADNIKI
- cukinia
- kukurydza gotowana
- papryka świeża czerwona
- ryż
- pieczarki
- pierś z kurczaka
- przyprawy
- oliwa z oliwek


SPOSÓB WYKONANIA

1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowywaniu.
2. Kukurydzę pokroić w plasterki.
3. Pozostałe warzywa umyć i pokroić w prążki.
4. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w plastry, przyprawić.
5. Warzywa polać odrobiną oliwy i posypać przyprawami.
6. Pierś z kurczaka wraz z warzywami smażyć na elektrycznym grillu. Smacznego!


Wiktoria Kucia
KANAPKA Z UŚMIECHEM


 SKŁADNIKI
- 2 kromki chleba
- ser żółty
- szynka
- serek topiony
- kiełki np. rzodkiewki
- pomidory
- ogórek
- ketchup, majonez, sól i pieprz


SPOSÓB WYKONANIA
1. Smarujemy kromkę chleba serkiem topionym.
2. Układamy szynkę i ser.
3. Z ogórka i pomidorów robimy oczy i nos.
4. Z kiełków robimy włosy, brodę lub wąsy.
5. Z ketchupu robimy usta.
6. Z majonezu – źrenice.
7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Życzę smacznego!


Michał Smyczyński
RYBA ZAPIEKANA NA WARZYWACH


SKŁADNIKI
- ryba
- warzywa
- przyprawy
- ser mozzarella
- pomidory (np. z puszki)
- oliwa z oliwek


SPOSÓB WYKONANIA
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wsypujemy warzywa. Przyprawiamy je ziołami i przyprawami. Zapiekamy przez 10 min. w 200°C. Następnie przyprawiamy rybę solą i pieprzem cytrynowym i układamy na warzywach. Na rybie układamy mozzarellę pokrojoną w cienkie plasterki i zalewamy wszystko zblendowanymi pomidorami z bazylią. Zapiekamy wszystko, aż ryba będzie miękka, a warzywa chrupiące (ok. 30 min.)


Monika Nowak
RAJSKA OWSIANKA


SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 0,5 mango 
- 1 banan
- 1 mandarynka
- 1 kiść winogron
- 1 kiwi
- 5 truskawek
- 1 jabłko


SPOSÓB WYKONANIA
Umyć owoce, następnie pokroić. Do rondelka wsypać 1 szklankę płatków owsianych i wlać 2 szklanki mleka sojowego. Gotować przez 10 minut, ciągle mieszając. Pod koniec dodać 1 łyżkę miodu. Wlać do miski i ozdobić owocami. Smacznego! 


Julia Kędroń
SAŁATKA OWOCOWA


SKŁADNIKI
- 1 banan
- 1 kiwi
- 2 małe jabłka
- 1 gruszka
- 1/4 melona
- 4 ananasy z puszki (krążki)


SPOSÓB WYKONANIA
Banana obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki i pokrój w plasterki. Przełóż do miski. Jabłko i gruszkę przekrój na ćwiartki i wytnij pestki. Pokrój w plasterki.  Przełóż do miski. Z puszki wyjmij 4 plasterki ananasa i pokrój na kawałki. Przełóż do miski. Melona obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Przełóż do miski. Wszystkie  składniki wymieszaj i gotowe.


Emilia Smyczyńska
PIZZA Z KALAFIORA


SKŁADNIKI
- spód: kalafior, 15dag sera tartego (np. mozzarella), jajko, sól, pieprz, oregano, ew. 2 łyżki mąki
- dodatki: 2 pomidory z puszki na sos, pieczarki, cebula, brokuł, kukurydza konserwowa, pomidorki koktajlowe, ser mozzarella light (kulka), rukola


SPOSÓB WYKONANIA
1. Gotujemy kalafiora, a potem blendujemy i dodajemy do niego przyprawy, jajko i tarty ser, ewentualnie mąkę. Wszystko mieszamy i formujemy spód pizzy. Pieczemy ok. 25 min. w 200°C.

2. Pomidory blendujemy z przyprawami na sos. Smarujemy spód pizzy sosem.

3. Pieczarki podsmażamy z cebulą na oliwie z oliwek.

4. Układamy resztę składników na pizzy (rukolę po upieczeniu) i zapiekamy do momentu, aż ser się rozpuści.


Maja Gruszka
SAŁATKA À LA MAJA


SKŁADNIKI
- 1 zielony ogórek
- 10 pomidorów koktajlowych
- ser mozzarella
- ½ papryki żółtej, czerwonej i zielonej
- mix sałat
- wędzona makrela (filet)
- pół cebuli białej
- pół cebuli czerwonej
- 1 jajko
- 7 rzodkiewek
- kiełki rzodkiewki


SOS
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu


PRZYGOTOWANIE SOSU
Czosnek wycisnąć. Wszystkie składniki wymieszać i dać do garnka.


SPOSÓB WYKONANIA
1. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić.
2. Ugotować jajko i pokroić w ćwiartki.
3. Wszystkie produkty układamy na talerzu warstwami: sałata, cebula, rzodkiewka, ogórek, 3 kolory papryki, pomidory, filet z makreli, ser mozzarella i ćwiartki jajka.
4. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki.
5. Sałatka gotowa. SMACZNEGO!!!


Maja Gruszka
SMOOTHIE Z AVOCADO


SKŁADNIKI
- 0,5 jogurtu naturalnego
- 1 avocado
- 2 banany
-  5 truskawek
- 2 łyżeczki miodu


SPOSÓB WYKONANIA
1. Umyć owoce.
2. Obrać owoce, pokroić na mniejsze kawałki.
3. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować.
4. Przelać do szklanek i smoothie gotowe do spożycia.

SMACZNEGO!!!


Radosław Kędroń
CIASTECZKA OWSIANE


SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 2 dojrzałe banany
- 10 migdałów
- 2 łyżki słonecznika
- 6 śliwek (mogą być suszone)
- 1 łyżka miodu


 SPOSÓB WYKONANIA
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Banany obierz ze skórki i daj do miski. Zgnieć je widelcem na papkę. Wsyp do nich płatki owsiane i słonecznik. Śliwki i migdały pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Na koniec dodaj miód i wymieszaj.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj małe placuszki. Piecz w 180 stopniach przez 10 min. SMACZNEGO!


Radosław Kędroń
DESER Z MANGO


SKŁADNIKI NA 3 PORCJE
- 1 puszka mango
- duży gęsty jogurt naturalny
- kilka ciasteczek zbożowych


BĘDĄ POTRZEBNE
- 3 szklanki
- blender
- miseczka lub mały garnek
- łyżka


SPOSÓB WYKONANIA
Wyjmij mango z puszki, przełóż do miseczki i zblenduj. Na dno szklanek pokrusz ½ ciasteczek, na ciasteczka daj po 2 łyżki jogurtu naturalnego, na jogurt daj 2 łyżki mango. Całość powtórz jeszcze raz. Możesz ozdobić ciasteczkiem i gotowe. Smacznego!


Julia Ślusarczyk
KOLACJA IMIENINOWA DLA TATY


SAŁATKA Z WINOGRONAMI I MOZZARELLĄ


SKŁADNIKI

- sałata z rukolą

- ¼ małej czerwonej cebuli

- 250 g winogron jasnych i ciemnych

- 125 g mozzarelli (najlepiej mini)

- winegret:  2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soku cytryny i miodu, szczypta pieprzu

- 4 łyżeczki zagęszczonego sosu balsamicznego

- 4 łyżki nasion słonecznika


SPOSÓB WYKONANIA

Opłukaną i osuszoną sałatę z rukolą ułożyć w salaterkach. Dodać cienko posiekaną cebulę oraz umyte i osuszone winogrona pokrojone na połówki. Mozzarellę dobrze odsączyć i dodać do sałatki. Polać winegretem (wymieszać składniki), a następnie zagęszczonym octem balsamicznym. Nasiona słonecznika delikatnie zrumienić na suchej patelni i posypać nimi po sałatce.


MINIPIZZE Z CUKINII


SKŁADNIKI

- 1 nieco grubsza cukinia, ok. 500 g

- kilka plasterków salami

- tarty ser mozzarella / żółty

- 1 puszka pomidorów

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka oliwy

- suszone oregano


SPOSÓB WYKONANIA

Najpierw przygotować sos pomidorowy: do garnka wlać oliwę i delikatnie podgrzać starty czosnek. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1/2 łyżeczki cukru oraz sól i pieprz. Gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać kilka poszatkowanych liści bazylii. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Cukinię przyciąć na końcach. Pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć je na blaszce do pieczenia. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Posmarować sosem pomidorowym (ok. 1 - 2 łyżeczki na plaster), posypać po szczypcie tartego sera grana padano oraz po szczypcie tartej mozzarelli. Dodać kawałeczki salami i posypać suszonym oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut, następnie przełączyć na grill (średni poziom) i zapiekać przez ok. 5 minut, aż ser się lekko zrumieni. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią.


MUFFINY Z ŻÓŁTYM SEREM


SKŁADNIKI (na około 10 – 11 sztuk)

- 250 g mąki pszennej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 średniej wielkości marchewka*(80 – 100 g), starta na tarce o średnich oczkach

- 150 g sera żółtego, np. cheddar, startego na tarce o średnich oczkach

- 75 ml oleju

- 220 ml mleka

- 2 jajka

- pół łyżeczki soli

- inne przyprawy – pieprz, papryka słodka lub ostra, chilli – do smaku

- zioła do smaku, np. natka pietruszki (świeża lub suszona), oregano, szczypiorek itp.

Dodatkowo:

- 30 g sera żółtego na wierzch muffinek

- papryka w proszku, do oprószenia


SPOSÓB WYKONANIA

Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wybranymi przyprawami i odłożyć.

Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, startą na tarce marchew i ser żółty, posiekane zioła. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem, mieszając w jednym kierunku, do połączenia (nie miksować przy pomocy miksera). Formę do standardowych muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nałożyć prawie do wysokości papilotek (jeśli papilotki to „tulipanki” jak u mnie na zdjęciach, uzupełniamy do wysokości gniazda na muffinki). Z wierzchu posypać startym żółtym serem i oprószyć delikatnie papryką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony żółty ser, nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Korzystałam z przepisów na blogach Kwestia Smaku i Moje Wypieki


Aleksandra Kliszcz
SAŁATKA


SKŁADNIKI
- ogórek
- brokuł
-pomidor
-kukurydza
-słonecznik
- czosnek
- jogurt naturalny
- oregano, sól, pieprz


SPOSÓB WYKONANIA
Brokuł rozdzielamy na różyczki i gotujemy 8 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy go i studzimy. Obieramy czosnek i wyciskamy go do jogurtu z przyprawami. Odcedzamy kukurydzę. Prażymy słonecznik na złoty kolor. Obieramy ogórka i kroimy go w kostkę. Pomidora tez kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa polewamy sosem jogurtowym. I sałatka gotowa!