PRZEPISY
Wiktoria Frydel
TORTILLA Z MIĘSEM Z INDYKA I WARZYWAMI
SKŁADNIKI
- tortilla pełnoziarnista (280g/4 sztuki)
- indyk, filet (360g/2 sztuki)
- olej rzepakowy uniwersalny (20g/4 łyżeczki)
- ogórek kiszony (100g/2 sztuki)
- pomidor (120g/2 małe sztuki)
- papryka (400g/2 średnie sztuki)
- sałata (30g/6 liści)
- majonez light (20g/2 łyżeczki)
SPOSÓB WYKONANIA
Mięso umyć, pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem ulubionych przypraw. Wszystkie warzywa umyć i pokroić. Tortillę podgrzać na patelni, następnie posmarować majonezem i wyłożyć wszystkie warzywa i mięso, zawinąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kacper Karpio
PLACUSZKI Z KONFITURĄ LUB OWOCAMI
SKŁADNIKI
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
- 0,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 banan
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- olej kokosowy do smażenia
SPOSÓB WYKONANIA
Wszystkie składniki wymieszać. Dodać pokrojonego w talarki banana i wymieszać. Smażyć na oleju kokosowym.
KANAPKI (ZESTAW 1)
- chleb żytni, wędlina, ogórek, pomidor, szczypiorek
KANAPKI (ZESTAW 2)
- chleb żytni, pasta z chudego sera, szczypiorku, szczypty soli, na górze ułożona papryka czerwona.
Smacznego! Kacper
Roksana Murańska
SAŁATKA Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI
- sałata lodowa
- ogórek
- papryka
- brokuł
- czosnek
- jogurt naturalny
- majonez
- makaron
- kurczak
- czerwona cebula
- sól i pieprz
SPOSÓB WYKONANIA
Sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku zgnieść do miski, następnie dodać 3 lub 4 łyżki majonezu, a potem cały jogurt naturalny, na koniec posolić i popieprzyć wedle uznania, wymieszać wszystko i sos gotowy.
Sałatka:
Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą do kurczaka i słodką papryką oraz oliwą (poczekać, aż się zamarynuje). Makaron ugotować w garnku. Pokroić wszystkie warzywa w kosteczkę, sałatę porwać na kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię kurczaka. Poczekać, aż się usmaży. Następnie wrzucamy brokuła cebulę i paprykę, a na koniec Makaron. Wszystko mieszamy na patelni. Do miski, w której chcemy zjeść sałatkę, na początek wrzucamy sałatę porwaną na kawałki i zimnego ogórka. Następnie warstwowo dorzucamy przygotowanego kurczaka z warzywami i ponownie sałatę, potem kurczaka z warzywami, a na samą górę - zimnego ogórka i polewamy sosem czosnkowym. BON APPETIT!
Klaudia Kamieniecka
OWSIANKA Z OWOCAMI
SKŁADNIKI
- pół szklanki płatków owsianych
- szklanka mleka
- sól
- ulubione owoce i bakalie
SPOSÓB WYKONANIA
Wsyp pół szklanki płatków owsianych, zalej szklanką mleka. Lekko posól. Ciągle mieszając, gotuj ok. 3 minut. Wlej do miski, dodaj owoce lub inne dodatki, np. orzechy, siemię lniane lub nasiona chia.
Kinga Czyż
WITAMINOWE SMOOTHIE
SKŁADNIKI
- 200 g bananów dojrzałych
- 170-180 g mleka
- 120 g jogurtu naturalnego
- 50-60 g płatków owsianych
- 20 g miodu
- wg uznania można dodać różne owoce, np. jagody albo truskawki
- owocowe kapsułki Juice Plus zawierające mnóstwo wartości odżywczych
SPOSÓB WYKONANIA
1. Do wykonania pysznego witaminowego smoothie potrzebny nam będzie smoothie maker lub blender.
2. Kroimy banany (uwaga na palce) i wkładamy do naczynia.
3. Dodajemy ulubione owoce (pamiętajmy koniecznie o ich umyciu).
4. Dodajemy odmierzoną ilość jogurtu oraz miodu.
5. Wlewamy mleko.
6. Wsypujemy płatki owsiane (pamiętajmy o starannym odmierzaniu wszystkich składników).
7. Wsypujemy zawartość kapsułki Juice Plus, a następnie wszystko razem miksujemy (na tym etapie możemy poprosić o pomoc rodziców).
8. Otrzymany napój przelewamy do wysokiej szklanki i wypijamy ze smakiem bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Paulina Żydek
ZDROWA SAŁATKA
SKŁADNIKI
- mix sałat
- tuńczyk w sosie własnym
- pomidorki koktajlowe (ok.10, według własnego uznania)
- 2 jajka
- cebula czerwona
- ogórek zielony
- sos – oliwa z oliwek, musztarda
SPOSÓB WYKONANIA
1. Ugotuj jajka.
2. Pokrój ogórka, pomidorki, cebulę, jajka.
3. Dodaj składniki do miski.
4. Przygotuj sos - 5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z łyżką musztardy.
5. Połącz wszystkie składniki.
6. Możesz posypać ziołami. Smacznego!
Sebastian Oboza i Marcel Kudzia
PYSZNA I ZDROWA KOLACJA
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor
- chleb
- 2 plasterki sera białego
- 2 plasterki szynki
- 3 małe marchewki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- kilka listków bazylii
SPOSÓB WYKONANIA
1. Kromkę chleba posmarować masłem, położyć na górę ser, szynkę oraz 2 plasterki pomidora.
2. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce i doprawić solą i oliwą.
3. Jajko usmażyć na patelni z niewielkim dodatkiem masła i soli.
4. Wszystkie elementy dania ułożyć na dużym talerzu i ozdobić pokrojoną w plasterki papryką oraz listkami bazylii. Smacznego!
Julia Then
LETNIE CIASTO Z OWOCAMI
Czas przygotowania: ok. 80 min
stopień trudności: 1/3
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder (do posypania ciasta)
- owoce
SPOSÓB WYKONANIA
1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać kolejno: olej, 2 łyżki wody i ocet, nie przerywając ubijania do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć umyte i osączone owoce. Piec 40-45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st. C. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć przez sitko cukrem pudrem.
Krystyna Kubyszek i Dominika Czarnota
BAKALIOWA FANTAZJA
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- pół puszki mleka słodkiego skondensowanego
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
SPOSÓB WYKONANIA
Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać. Dać do foremki prostokątnej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150° na 45 minut. Życzymy smacznego!
Bartosz Bąkowski
CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONEJ FASOLI
PRZEPIS NA CIASTO
- 2 puszki fasoli
- 2 łyżki oleju
- 3 banany
- 3 jajka
- 2 łyżki słodziku lub cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZEPIS NA POLEWĘ
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- odrobina słodziku lub cukru
SPOSÓB WYKONANIA
Fasolę płuczemy, wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników, blendujemy całość do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy do blaszki, pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-50 minut. Po ostygnięciu ciasta polewamy je polewą i posypujemy orzechami lub migdałami.
Przemysław Staszkiewicz
SAŁATKA WARZYWNA
1. Ugotować brokuły i wyłożyć na półmisek.
2. Dołożyć kukurydzę z puszki.
3. Pokroić i dołożyć pomidory.
4. Pokroić cebulę i lekko posolić.
5. Posypać cebulą pomidory.
BON APETITE!
Krzysztof Zając
SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM À LA KRZYŚ
SKŁADNIKI
- filet z kurczaka – 200 g
- sałata rzymska – 1 szt.
- marchewka – 1 szt.
- ogórek – 1 szt.
- pomidory koktajlowe – 300 g
- ser feta – 140 g
- winogrona – 30 szt.
- do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oliwa
Zuzanna Ulatowska
GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I RYŻEM
SKŁADNIKI
- cukinia
- kukurydza gotowana
- papryka świeża czerwona
- ryż
- pieczarki
- pierś z kurczaka
- przyprawy
- oliwa z oliwek
SPOSÓB WYKONANIA
1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowywaniu.
2. Kukurydzę pokroić w plasterki.
3. Pozostałe warzywa umyć i pokroić w prążki.
4. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w plastry, przyprawić.
5. Warzywa polać odrobiną oliwy i posypać przyprawami.
6. Pierś z kurczaka wraz z warzywami smażyć na elektrycznym grillu. Smacznego!
Wiktoria Kucia
KANAPKA Z UŚMIECHEM
SKŁADNIKI
- 2 kromki chleba
- ser żółty
- szynka
- serek topiony
- kiełki np. rzodkiewki
- pomidory
- ogórek
- ketchup, majonez, sól i pieprz
SPOSÓB WYKONANIA
1. Smarujemy kromkę chleba serkiem topionym.
2. Układamy szynkę i ser.
3. Z ogórka i pomidorów robimy oczy i nos.
4. Z kiełków robimy włosy, brodę lub wąsy.
5. Z ketchupu robimy usta.
6. Z majonezu – źrenice.
7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego!
Michał Smyczyński
RYBA ZAPIEKANA NA WARZYWACH
SKŁADNIKI
- ryba
- warzywa
- przyprawy
- ser mozzarella
- pomidory (np. z puszki)
- oliwa z oliwek
SPOSÓB WYKONANIA
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wsypujemy warzywa. Przyprawiamy je ziołami i przyprawami. Zapiekamy przez 10 min. w 200°C. Następnie przyprawiamy rybę solą i pieprzem cytrynowym i układamy na warzywach. Na rybie układamy mozzarellę pokrojoną w cienkie plasterki i zalewamy wszystko zblendowanymi pomidorami z bazylią. Zapiekamy wszystko, aż ryba będzie miękka, a warzywa chrupiące (ok. 30 min.)
Monika Nowak
RAJSKA OWSIANKA
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 0,5 mango
- 1 banan
- 1 mandarynka
- 1 kiść winogron
- 1 kiwi
- 5 truskawek
- 1 jabłko
SPOSÓB WYKONANIA
Umyć owoce, następnie pokroić. Do rondelka wsypać 1 szklankę płatków owsianych i wlać 2 szklanki mleka sojowego. Gotować przez 10 minut, ciągle mieszając. Pod koniec dodać 1 łyżkę miodu. Wlać do miski i ozdobić owocami. Smacznego!
Julia Kędroń
SAŁATKA OWOCOWA
SKŁADNIKI
- 1 banan
- 1 kiwi
- 2 małe jabłka
- 1 gruszka
- 1/4 melona
- 4 ananasy z puszki (krążki)
SPOSÓB WYKONANIA
Banana obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki i pokrój w plasterki. Przełóż do miski. Jabłko i gruszkę przekrój na ćwiartki i wytnij pestki. Pokrój w plasterki. Przełóż do miski. Z puszki wyjmij 4 plasterki ananasa i pokrój na kawałki. Przełóż do miski. Melona obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Przełóż do miski. Wszystkie składniki wymieszaj i gotowe.
Emilia Smyczyńska
PIZZA Z KALAFIORA
SKŁADNIKI
- spód: kalafior, 15dag sera tartego (np. mozzarella), jajko, sól, pieprz, oregano, ew. 2 łyżki mąki
- dodatki: 2 pomidory z puszki na sos, pieczarki, cebula, brokuł, kukurydza konserwowa, pomidorki koktajlowe, ser mozzarella light (kulka), rukola
SPOSÓB WYKONANIA
1. Gotujemy kalafiora, a potem blendujemy i dodajemy do niego przyprawy, jajko i tarty ser, ewentualnie mąkę. Wszystko mieszamy i formujemy spód pizzy. Pieczemy ok. 25 min. w 200°C.
2. Pomidory blendujemy z przyprawami na sos. Smarujemy spód pizzy sosem.
3. Pieczarki podsmażamy z cebulą na oliwie z oliwek.
4. Układamy resztę składników na pizzy (rukolę po upieczeniu) i zapiekamy do momentu, aż ser się rozpuści.
Maja Gruszka
SAŁATKA À LA MAJA
SKŁADNIKI
- 1 zielony ogórek
- 10 pomidorów koktajlowych
- ser mozzarella
- ½ papryki żółtej, czerwonej i zielonej
- mix sałat
- wędzona makrela (filet)
- pół cebuli białej
- pół cebuli czerwonej
- 1 jajko
- 7 rzodkiewek
- kiełki rzodkiewki
SOS
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE SOSU
Czosnek wycisnąć. Wszystkie składniki wymieszać i dać do garnka.
SPOSÓB WYKONANIA
1. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić.
2. Ugotować jajko i pokroić w ćwiartki.
3. Wszystkie produkty układamy na talerzu warstwami: sałata, cebula, rzodkiewka, ogórek, 3 kolory papryki, pomidory, filet z makreli, ser mozzarella i ćwiartki jajka.
4. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki.
5. Sałatka gotowa. SMACZNEGO!!!
Maja Gruszka
SMOOTHIE Z AVOCADO
SKŁADNIKI
- 0,5 jogurtu naturalnego
- 1 avocado
- 2 banany
- 5 truskawek
- 2 łyżeczki miodu
SPOSÓB WYKONANIA
1. Umyć owoce.
2. Obrać owoce, pokroić na mniejsze kawałki.
3. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować.
4. Przelać do szklanek i smoothie gotowe do spożycia.
SMACZNEGO!!!
Radosław Kędroń
CIASTECZKA OWSIANE
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 2 dojrzałe banany
- 10 migdałów
- 2 łyżki słonecznika
- 6 śliwek (mogą być suszone)
- 1 łyżka miodu
SPOSÓB WYKONANIA
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Banany obierz ze skórki i daj do miski. Zgnieć je widelcem na papkę. Wsyp do nich płatki owsiane i słonecznik. Śliwki i migdały pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Na koniec dodaj miód i wymieszaj.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj małe placuszki. Piecz w 180 stopniach przez 10 min. SMACZNEGO!
Radosław Kędroń
DESER Z MANGO
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE
- 1 puszka mango
- duży gęsty jogurt naturalny
- kilka ciasteczek zbożowych
BĘDĄ POTRZEBNE
- 3 szklanki
- blender
- miseczka lub mały garnek
- łyżka
SPOSÓB WYKONANIA
Wyjmij mango z puszki, przełóż do miseczki i zblenduj. Na dno szklanek pokrusz ½ ciasteczek, na ciasteczka daj po 2 łyżki jogurtu naturalnego, na jogurt daj 2 łyżki mango. Całość powtórz jeszcze raz. Możesz ozdobić ciasteczkiem i gotowe. Smacznego!
Julia Ślusarczyk
KOLACJA IMIENINOWA DLA TATY
SAŁATKA Z WINOGRONAMI I MOZZARELLĄ
SKŁADNIKI
- sałata z rukolą
- ¼ małej czerwonej cebuli
- 250 g winogron jasnych i ciemnych
- 125 g mozzarelli (najlepiej mini)
- winegret: 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soku cytryny i miodu, szczypta pieprzu
- 4 łyżeczki zagęszczonego sosu balsamicznego
- 4 łyżki nasion słonecznika
SPOSÓB WYKONANIA
Opłukaną i osuszoną sałatę z rukolą ułożyć w salaterkach. Dodać cienko posiekaną cebulę oraz umyte i osuszone winogrona pokrojone na połówki. Mozzarellę dobrze odsączyć i dodać do sałatki. Polać winegretem (wymieszać składniki), a następnie zagęszczonym octem balsamicznym. Nasiona słonecznika delikatnie zrumienić na suchej patelni i posypać nimi po sałatce.
MINIPIZZE Z CUKINII
SKŁADNIKI
- 1 nieco grubsza cukinia, ok. 500 g
- kilka plasterków salami
- tarty ser mozzarella / żółty
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- suszone oregano
SPOSÓB WYKONANIA
Najpierw przygotować sos pomidorowy: do garnka wlać oliwę i delikatnie podgrzać starty czosnek. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1/2 łyżeczki cukru oraz sól i pieprz. Gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać kilka poszatkowanych liści bazylii. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Cukinię przyciąć na końcach. Pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć je na blaszce do pieczenia. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Posmarować sosem pomidorowym (ok. 1 - 2 łyżeczki na plaster), posypać po szczypcie tartego sera grana padano oraz po szczypcie tartej mozzarelli. Dodać kawałeczki salami i posypać suszonym oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut, następnie przełączyć na grill (średni poziom) i zapiekać przez ok. 5 minut, aż ser się lekko zrumieni. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią.
MUFFINY Z ŻÓŁTYM SEREM
SKŁADNIKI (na około 10 – 11 sztuk)
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średniej wielkości marchewka*(80 – 100 g), starta na tarce o średnich oczkach
- 150 g sera żółtego, np. cheddar, startego na tarce o średnich oczkach
- 75 ml oleju
- 220 ml mleka
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- inne przyprawy – pieprz, papryka słodka lub ostra, chilli – do smaku
- zioła do smaku, np. natka pietruszki (świeża lub suszona), oregano, szczypiorek itp.
Dodatkowo:
- 30 g sera żółtego na wierzch muffinek
- papryka w proszku, do oprószenia
SPOSÓB WYKONANIA
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wybranymi przyprawami i odłożyć.
Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, startą na tarce marchew i ser żółty, posiekane zioła. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem, mieszając w jednym kierunku, do połączenia (nie miksować przy pomocy miksera). Formę do standardowych muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nałożyć prawie do wysokości papilotek (jeśli papilotki to „tulipanki” jak u mnie na zdjęciach, uzupełniamy do wysokości gniazda na muffinki). Z wierzchu posypać startym żółtym serem i oprószyć delikatnie papryką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony żółty ser, nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Korzystałam z przepisów na blogach Kwestia Smaku i Moje Wypieki
Aleksandra Kliszcz
SAŁATKA
SKŁADNIKI
- ogórek
- brokuł
-pomidor
-kukurydza
-słonecznik
- czosnek
- jogurt naturalny
- oregano, sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA
Brokuł rozdzielamy na różyczki i gotujemy 8 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy go i studzimy. Obieramy czosnek i wyciskamy go do jogurtu z przyprawami. Odcedzamy kukurydzę. Prażymy słonecznik na złoty kolor. Obieramy ogórka i kroimy go w kostkę. Pomidora tez kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa polewamy sosem jogurtowym. I sałatka gotowa!