Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

O ODPORNOŚCI


O ODPORNOŚCI


To nasza kiepska odporność, a nie brzydka pogoda, sprawia, że ciągle łapiemy infekcje. Jak wzmocnić układ immunologiczny organizmu? Zacznij inaczej się odżywiać, a grypa i katar nie będą miały do ciebie dostępu! Oto zasady diety wzmacniającej odporność.

Aby wzmocnić odporność, nie wychodź bez śniadania.

Ci, którzy o tym zapominają, często przechodzą infekcje górnych dróg oddechowych. Dzieje się tak, ponieważ komórki układu odpornościowego podejmują walkę z wirusami i bakteriami tylko wtedy, gdy są regularnie odżywiane już od rana. Śniadanie ma być rozgrzewające i sycące. Jeśli dobrze je skomponujesz, rozpoczniesz dzień pełna energii, a jednocześnie będziesz czuć się lekko. Nie powinno zabraknąć w nim węglowodanów pochodzących z produktów zbożowych oraz białka i wapnia, czyli mleka i jego przetworów. Zjedz np. miseczkę płatków owsianych i kanapkę z serem lub jajkiem. Wybieraj pieczywo razowe, dobre jest też chrupkie z mąki gruboziarnistej. I nie zapomnij o soku ze świeżych owoców lub warzyw (może być z kartonu, bez cukru!). Albo zjedz jakiś owoc. W ten sposób twój organizm otrzyma porcję witamin i minerałów. Płatki owsiane są znakomitym źródłem beta-glukanu - błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który ma wiele dobroczynnych właściwości. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm. Z tego powodu jest składnikiem wielu suplementów wzmacniających odporność.

Ruch dla odporności

Przy wzmacnianiu odporności nie bez znaczenia jest duża porcja aktywności fizycznej. Nie należy jednak wprowadzać ciężkich treningów z dnia na dzień. Jeżeli do tej pory prowadziliśmy kanapowy styl życia, należy w pierwszej kolejności przejść do większej liczby spacerów i lekkich ćwiczeń. Dopiero po pewnym czasie należy wprowadzić bardziej intensywne ćwiczenia.

Suplementy diety a odporność

Chcąc wzmocnić odporność organizmu, możemy również sięgnąć po suplementy diety. Dostępne są one w aptekach bez recepty. Preparaty zawierające beta-glukan aktywują fagocytozy. Odpowiadają one za pożeranie bakterii i mikroorganizmów, które powodują infekcje. Natomiast inny składnik suplementów – laktoferyna – odpowiada za pierwszą linię obrony przed wirusami i bakteriami. Warto jednak pamiętać, że suplementy diety nie powinny być stosowane zamiast zdrowiej diety lub odpowiedniej ilości ruchu. Mają służyć jako wspieranie odporności, a nie wszystko robić za nas.

Opracowała: M. Józefowicz

źródło: www.parenting.pl, www.sztukaodzywiania.pl