ZNÓW PYSZNIE NA KÓŁKU TECHNICZNYM!
„Makarony na słono i słodko” to kolejny z tematów realizowanych na zajęciach kółka technicznego z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach projektu „Laboratoria Przyszłości”.
Makaron jest produktem, który stanowi podstawę wielu dań i to typ makaronu decyduje o tym, jaka metoda gotowania jest idealna. Na świecie istnieją różnorakie rodzaje makaronów, które różnią się między sobą kształtem, grubością oraz zastosowaniem. Niektóre z nich posiadają rozmaite składniki, dlatego też dobrze jest znać ich odmienne wartości odżywcze. Makaron to nie tylko podstawa kuchni włoskiej, coraz częściej gości on na polskich stołach. Spaghetti, tagliatelle nazywany potocznie „wstążkami”, fusilli – świderki, penne – rurki, farfalle – „kokardki” to rodzaje makaronów, z których uczniowie tym razem postanowili przygotować swoje dania. Dodatkami do nich były: sos do spaghetti, mięso mielone, ser biały, ser żółty, cynamon, owoce z jogurtem.
Po zapoznaniu się z instrukcją obsługi kuchenki indukcyjnej pod opieką Pani Sabiny Bysko uczniowie przystąpili do gotowania makaronów. Należało wybrać odpowiedni objętościowo garnek do ilości makaronu, jaką chcemy ugotować, uważnie pilnować, aby makaron gotował się w odpowiedniej temperaturze przy minimalnie uchylonej pokrywce oraz przestrzegać czasu podanego na opakowaniu.
Podczas zajęć wykorzystano: płyty indukcyjne, komplety garnków, durszlaki, rękawice do gotowania, podstawki pod garnki.
„Laboratoria Przyszłości” to największe w historii wsparcie dla wszystkich szkół podstawowych w Polsce! Drukarki 3D, mikrokontrolery, roboty, sprzęt do nagrań i inne nowoczesne wyposażenie pojawiło się we wszystkich polskich szkołach.
#LaboratoriaPrzyszłości, #LaboratoriaPrzyszlosci, Laboratoria Przyszłości