„RE-FOODABLE" – Z ÓSMOKLASISTAMI O MARNOWANIU ŻYWNOŚCI
24 lutego uczniowie ósmych klas uczestniczyli w warsztatach projektu społecznego „Re-foodable", który powstał z inicjatywy kilku starszych kolegów z dwóch bielskich liceów: Akademickiego Dwujęzycznego Liceum Oxford Secondary School oraz Zespołu Szkół w Bielsku-Białej im. gen. Stanisława Sosabowskiego ZDZ w Katowicach w ramach projektu „Zwolnieni z Teorii”. Pan Jakub w ciekawy sposób przybliżył naszym uczniom problem marnowania jedzenia i uświadomił, jak każdy może temu zaradzić. Na świecie co roku marnowana jest 1/3 wyprodukowanej żywności, a tylko w Polsce – 105 kg na osobę rocznie! Jedzenia jest więc pod dostatkiem, żeby wyżywić także kraje zmagające się z problemami głodu i niedożywienia, o których uczniowie uczyli się na lekcjach geografii chwilę przed prelekcją. Zajęcia zorganizował Pan Marcelin Makowski.