Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

PAŹDZIERNIKOWE WYCIECZKI KLASOWE

Za nami październikowe wycieczki krajoznawczo-turystyczne. Uczniowie klas 1a i 1d pod opieką swoich wychowawczyń udali się do Zagrody Edukacyjnej ALPAQUERO w Międzyrzeczu Górnym. Wzięli udział w warsztatach dotyczących trybu życia i pielęgnacji alpak. Zostali zaznajomieni z najważniejszymi informacjami związanymi z pochodzeniem tych zwierząt. Pierwszoklasiści mieli okazję włączyć się w rutynowe czynności opiekuńcze takie jak karmienie czy spacer. Dzieci wzięły także udział w warsztatach plastycznych, a podczas wspólnego ogniska integrowały się z kolegami i koleżanki z równoległej klasy. Wycieczkę zdecydowanie należy zaliczyć do udanych.

Z kolei uczniowie klas 2b i 2d pod opieką swoich wychowawczyń – Pani Katarzyny Włodek i Pani Anny Sądej – udali się na szczyt górski – Błatnią. Po około dwóch godzinach marszu udało się zdobyć cel wyprawy. Pogoda dopisała. Uczniowie mogli podziwiać przepiękne widoki i posilić się w schronisku. Wycieczka była nie tylko doskonałą zabawą, ale także lekcją w terenie.

Klasy 3a i 3b wybrały się na wycieczkę do Katowic – do  Bajki Pana Kleksa. Uczniowie na samym początku fantastycznej przygody zostali zapoznani z postaciami lektury pt. „Akademia Pana Kleksa” –  Panem Kleksem oraz Adasiem. Zwiedzili magiczne krainy akademii, a następnie aktywnie spędzili w nich czas. Uczestniczyli w warsztatach chemicznych, podczas których mieli również okazję do samodzielnego wykonania eksperymentów naukowych. Uczniowie, korzystając z pięknych aranżacji wnętrz i interaktywnych zabaw, uczestniczyli w grach i zabawach integrujących zespół klasowy.

Uczniowie klasy 4a również wybrali się do Bajki Pana Kleksa. Dzień upłynął im na odkrywaniu tajemnic i rozwiązywaniu zagadek. Misja odnalezienia trzech magicznych przedmiotów profesora Kleksa zakończyła się sukcesem. W czasie wyjazdu uczniowie mieli okazję m. in. leczyć chore sprzęty, uczestniczyć w lekcji kleksografii, nauczyć się wiązania prostych węzłów i wziąć udział w warsztatach naukowych. Do domów wrócili zmęczeni, ale zadowoleni.

Piąte klasy pojechały na wycieczkę do skansenu w Chorzowie. Wybrali oni ścieżkę „Śladami dawnej magii”, więc w czasie zwiedzania mogli między innymi poznać bohaterów dawnych wierzeń z naszego regionu: południcę, utopca czy strzygę. W ramach „Warsztatów z Góralką” wykonywali „kućki góralskie”, co sprawiło im dużą frajdę – niektórzy zrobili po kilka. Uczniowie mogli też zasiąść w ławkach w zrekonstruowanym budynku pierwszej szkoły w Wapienicy. Na koniec wszyscy ogrzali się przy ognisku, upiekli sobie kiełbaskę i napili się gorącej herbaty.

Klasy 4b i 4c wraz z wychowawczyniami – Panią Moniką Hutyrą i Panią Dorotą Wojdyłą-Kondracką oraz rodzicami – udały się na wycieczkę do manufaktury BESKID CHOCOLATE w Węgierskiej Górce, która produkuje czekoladę rzemieślniczą od ziarna do tabliczki (bean-to-bar) z aromatyzowanych ziaren kakao. Uczniowie dowiedzieli się, z jakich krajów są importowane ziarna, jak przebiega ich sortowanie, prażenie i hartowanie oraz rafinowanie i konszowanie, a także ile zajmuje okres dojrzewania czekolady. Dzieci swoją przygodę rozpoczęły od warsztatów robienia i dekorowania własnej tabliczki czekolady. Mogli ozdobić ją według własnych projektów, ozdobić opakowanie, nazwać i pokolorować produkt. Uprzejme panie prowadzące warsztaty wyjaśniły trudne słowa: manufaktura rzemieślnicza, rafinowanie i konszowanie, a także poczęstowały nas smacznym ciepłym kakao. Następnie nasze czekolady zostały zabrane do chłodni, a my w tym czasie mogliśmy oglądać pracę osób zatrudnionych w tej manufakturze przez szybę. Była to świetna lekcja przygotowania do zawodu mistrza czekolady! Największe wrażenie zrobiły na uczniach „czekoladowe bomby”, czyli kule czekolady, które rozpuszczają się po zalaniu ciepłym mlekiem i zawierają różne pyszne składniki, np. maliny. Kolejnym punktem programu był spacer przez centrum Węgierskiej Górki. Dowiedzieliśmy się, że jest tam huta żeliwa, która produkuje zakrycia studzienek odpływowych. Przeszliśmy następnie urokliwymi bulwarami na Sołą.