Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

PRZEPISY NA ZUPĘ

Tymoteusz Świątek
ZUPA DYNIOWA

- 800 g dyni (500 g po obraniu)​
- 250 g ziemniaków​
- 25 g masła​
- 1 cebula​
- 2 ząbki czosnku​
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku​
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru​
- 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów​
- 1 i 1/2 szklanki bulionu​
- 1 szklanka mleka​
- pestki dyni/płatki chili/natka/śmietanka​

Sposób przygotowania

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę, mieszając przez ok. 5 minut.​ Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. ​Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.​ Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować z dodatkiem mleka w blenderze.​


Wiktoria Frydel
ZUPA KALAFIOROWA

- kalafior
- 1 marchewka i 4 ziemniaki
- cebulka dymka
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- koperek
- śmietana

Sposób przygotowania

Z kalafiora zdejmij liście i odetnij wystający głąb. Cała główkę przepłucz pod zimną wodą. Odetnij wszystkie różyczki kalafiora. Ziemniaki i marchewkę obierz i umyj. Pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewkę w plastry. Cebulkę dymkę umyj i posiekaj, a czosnek obierz i pokrój w plasterki. Do garnka wlej 1,5 litra bulionu warzywnego, dodaj też szczyptę soli i pieprzu. Zagotuj zupę, później na małym ogniu gotuj ją jeszcze pod przykrywką 20 min. Na koniec dodaj garść siekanego koperku oraz zabiel zupę śmietaną. Smacznego!


Wiktoria Bojdys
ZUPA TAJSKA

- 500 g piersi z kurczaka, bez kości, pokrojonej na 1,5 cm kawałki
- 400 g batatów pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
- 20-25 g kolendry, świeżej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 30-40 g czerwonej pasty curry
- 600 g mleczka kokosowego
- 100-150 g wody
- 1-2 łyżeczki soli
- pieprz czarny, mielony

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki gotować przez 20 minut w około 100 stopniach.


Dorota Tomaszko
KWAŚNICA WIGILIJNA

- garść suszonych grzybów
- 1 szklanka kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/3 kostki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- pół szklanki kremówki
- 2 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól , pieprz, kucharek

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć około 2-3 godzin. Ugotować kapustę, do garnka wlać około 1 litr wody i ugotować warzywa z dodatkiem przypraw i grzybów (pieprz dodać na końcu). Gdy grzyby będą miękkie, zrobić zasmażkę – roztopić masło, dodać mąkę i lekko podsmażyć. Rozprowadzić szklanką zimnej wody i wlać do zupy, dołożyć ugotowaną kapustę, w razie potrzeby dodać jeszcze samej wody z kapusty do smaku. Zabielić śmietanką, doprawić do smaku. Podać z ziemniakami.


Aleksandra Kliszcz
ZUPA Z CIECIERZYCY

- 1 większy ziemniak
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mała cebula
- kawałek pora
- słoiczek ciecierzycy
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, odrobina suszonych warzyw, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki ostrej papryki

Sposób wykonania

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub po prostu na kawałeczki. Pokrojoną cebulę i pora szklimy przez kilka minut na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie przekładamy do garnka i wlewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy resztę warzyw i przyprawy. Gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Zupa jest już gotowa. Przed podaniem możemy delikatnie posypać prażonym słonecznikiem – doda on wyrazistego smaku zupie. Smacznego!


Miłosz Kubaczka
ZUPA POMIDOROWA

- woda 1 litr
- 1 marchewka i 1pietruszka
- 50 g soczewicy małej
- 1 pomidor
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta soli, pieprz, łyżeczka jogurtu naturalnego, natka pietruszki, kromka chleba żytniego

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy soczewicę oraz startą marchewkę i pietruszkę, gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Dodajemy po tym czasie pokrojonego pomidora oraz koncentrat pomidorowy, a także sól i pieprz. Gotujemy ok. 15 min. Następnie miksujemy zupę lekko schłodzoną na krem. Kroimy kromkę chleba w kostkę, podsmażamy na patelni bez tłuszczu, robiąc grzanki. Krem nalewamy na talerz, dodajemy łyżeczkę jogurtu, układamy grzanki i posypujemy natką pietruszki.


Alicja Kudrys
ZUPA POMIDOROWA

- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora, ćwiartka selera
- 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 łyżki soli
- 1 udko z kurczaka lub indyka
- 3 l wody
- makaron
- koncentrat pomidorowy, łyżka śmietany

Sposób przygotowania

Udko zalać wodą, dodać ziele angielskie oraz liście laurowe i wstawić do gotowania. Po ok. 30 minutach od zagotowania zebrać z wierzchu pianę i wrzucić warzywa. Gotować ok. 60 minut (aż warzywa będą miękkie). W międzyczasie w osobnym garnku można ugotować makaron. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć udko i dodać koncentrat pomidorowy. Gotować 15/20 minut. Odlać ćwierć szklanki i wymieszać ze śmietaną. Po wymieszaniu wlać do zupy i zagotować.


Bartosz Bąkowski
ZUPA POMIDOROWA

- 3 litry wody
- 2 udka z kurczaka
- 3 marchewki i 2 pietruszki
- kawałek selera i pora
- przecier pomidorowy
- śmietana
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- kostka rosołowa
- makaron

Sposób przygotowania

Zrobić wywar: do wody włożyć kurczaka, dodać warzywa i przyprawy. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy. Ugotować makaron. Zblendować marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zupa w ten sposób zgęstnieje. Smacznego!


Maja Gruszka
ZUPA Z KUKURYDZY

- około 500 g ugotowanej kukurydzy - 3 puszki lub 3 kolby
- 1 puszka mleczka kokosowego - 400 ml
- 1 szklanka wody - 250 ml
- 3 ząbki czosnku - około 15 g
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego - około 20 g
- przyprawy: 1 łyżeczka soli; pół łyżeczki imbiru; po 1/3 łyżeczki pieprzu, słodkiej i ostrej papryki; szczypta kurkumy (można pominąć)

Sposób przygotowania

Do garnka wlej całą puszkę (400 ml) mleczka kokosowego. Polecam sięgać po puszki, które zawierają minimum 60% ekstraktu z kokosa. Od razu do garnka wlej też jedną szklankę wody. Dodaj 500 gramów kukurydzy (gotowana lub z puszki), 2 łyżki masła klarowanego lub ewentualnie oliwy. Dorzuć też trzy obrane ząbki czosnku oraz przyprawy: 1 łyżeczka soli; pół łyżeczki imbiru; po 1/3 łyżeczki pieprzu, słodkiej i ostrej papryki; szczypta kurkumy dla podbicia koloru (można pominąć). Całość zamieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie garnek przykryj przykrywką i ustaw taką moc, by zupa cały czas się gotowała, ale nie za mocno. Po około 10-12 minutach gotowania można wyłączyć zupę, a następnie zmiksować ją na gładko. Można to zrobić np. przy użyciu blendera ręcznego typu żyrafa. Jeśli jednak masz blender próżniowy z dużym kielichem, to zalecam zmiksować całość właśnie przy pomocy takiego urządzenia. Ustawiam prawie minimalną moc i w ciągu niecałej minuty wszystkie składniki są już dobrze zmiksowane. Krem z kukurydzy nie będzie jednak idealnie gładki, nawet po zmiksowaniu z blenderze próżniowym, dlatego też zupę należy na koniec przecedzić przez metalowe sito do warzyw. Sitko umieść nad garnkiem. Porcjami wlewaj zupę, jednocześnie cały czas mieszając zupę w sitku. Aby kremowa zupa znalazła się w garnku, zaś twarde łupinki/skórki z kukurydzy zostały w sitku, należy dodatkowo rozcierać zupę wierzchem łyżki. W ciągu kilku minut w sitku powinna zostać tylko gęsta papka z twardych łupinek. Po przetarciu sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać więcej soli, pieprzu, czy nawet szczyptę imbiru w proszku lub chili, by zupa była ostrzejsza. Jeśli uważasz, że zupa jest za gęsta, to wlej do niej trochę wrzątku lub nawet odrobinę soku z pomarańczy lub z ananasa z kartonu (będzie jeszcze słodsza). Ciekawym dodatkiem może być też drobno starty ser cheddar lub parmezan. Podaną już na talerzu zupę można udekorować na wiele sposobów. Mój krem z kukurydzy podałam z domowym popcornem, który można zastąpić grzankami, paseczkami podsmażonego boczku lub cebuli. Krem kukurydziany można też podać z kawałkami kurczaka usmażonymi w ulubionej mieszance przypraw lub z krewetkami.


Krystyna Kubyszek
ZUPA KREM Z MARCHWI I POMARAŃCZY

- 4 marchewki
- 1 mała cebula
- 1 pomarańcza
- sól, pieprz, curry, imbir

Sposób przygotowania

Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchew. Dodajemy sól i dusimy. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i wyciskamy z całej sok i dodajemy. Przyprawiamy curry i niewielką ilością imbiru. Kolejnym krokiem jest miksowanie. Gotowa zupa jest rozgrzewającą. Zupę krem można podać również z grzankami. Smacznego!


Michał Smyczyński
ZUPA DYNIOWA

- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 500 g dyni (np. hokkaido)
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- łyżka oliwy
- 0,5 szklanka mleka
- sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania

Cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i dynię. Całość podsmażaj do momentu, gdy marchew stanie się miękka. Dodaj bulion i zagotuj zupę. Dodaj mleko i całość zmiksuj blenderem. Dodaj do smaku przyprawy. Podawaj z grzankami i odrobiną śmietany.


Maja Kania
ROSÓŁ

- 1 kurczak o wadze około 2 kg (lub 2 duże uda i 1 korpus z kurczaka z szyją i skrzydełkami - ok. 2 kg mięsa)
- 300 g wołowiny, np. antrykotu, szpondra, oczka wołowego
- podroby: 10 serduszek i 5 żołądków kurzych lub 1 szyja indycza
- 3 litry wody
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 gałązki natki pietruszki, kawałek selera, pora, opcjonalnie liść kapusty
- przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 4 całe ziarenka pieprzu

Sposób przygotowania

Jeśli mamy całego kurczaka, należy go pokroić na części - odciąć szyję, skrzydełka, uda. Korpus pozostawić razem z piersiami. Wszystkie części kurczaka oraz wołowinę i podroby opłukać, następnie włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i zszumować wywar. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu (rosół ma tylko „mrugać”) pod lekko uchyloną pokrywą przez około 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie przygotować warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera obrać (lub dla większego aromatu - tylko dokładnie umyć). Cebulę, pora i natkę opłukać (cebuli nie obierać, jej łuski nadadzą zupie ładnego koloru). Warzywa włożyć do rosołu i zagotować. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę lub do 1 i 1/2 godziny. Rosół podawać gorący z ugotowanym makaronem, posiekaną natką, pokrojoną na cienkie plasterki marchewką z rosołu oraz kawałkami mięsa z kurczaka.